„Este incorect?”
Când o practică comercială este incorectă?
Cu siguranţă, pentru consumatori, întrebarea stringentă este: „Cum îmi pot da seama dacă o anumită practică comercială este incorectă?”
- Lista neagră: practici interzise PERMANENT
- Inducerea în eroare prin informaţii false
- Inducerea în eroare prin omiterea de informaţii
- Marketing agresiv
- Alte cazuri
Lista neagră:
Practici interzise INTOTDEAUNA
Din fericire, Directiva privind practicile comerciale incorecte simplifică răspunsul la această întrebare. În primul rând, anumite practici comerciale sunt intotdeuna interzise în cadrul directivei. Pentru a garanta faptul că comercianţii, specialiştii în marketing şi consumatorii cunosc acţiunile interzise, a fost redactată o listă neagră cu 31 de practici incorecte. Lista este valabilă în toate cele 28 de state membre ale UE.
Descărcaţi broşura PCN(725 kB)
în întregime, în format pdf.
Determinarea legalităţii unei practici comerciale
Legalitatea unei practici comerciale care nu este interzisă definitiv poate fi determinată prin evaluarea acesteia în funcţie de criteriile legale specifice. Directiva descrie în detaliu două categorii principale de practici comerciale incorecte: „înşelătoare” şi „agresive”. Majoritatea practicilor considerate incorecte intră sub incidenţa acestor prevederi.
Testul consumatorului mediu
Corectitudinea sau incorectitudinea unei practici comerciale este apoi evaluată luând ca punct de reper „consumatorul mediu”. Consumatorul mediu, conform interpretării date de Curtea Europeană de Justiţie, este „normal informat şi suficient de atent şi de avizat”, luând în considerare factorii sociali, culturali şi lingvistici. În cazul în care o practică comercială vizează un grup special de consumatori (cum ar fi categoriile de consumatori vulnerabili), atunci un membru mediu al acelui grup este luat ca reper.