Kàn dit?
Hoe weten we of een handelspraktijk oneerlijk is?
Voor de consument is de belangrijkste vraag: “Hoe weet ik of een bepaalde handelspraktijk oneerlijk is?”
- De Zwarte lijst: praktijken die ALTIJD verboden zijn
- Misleiden met onjuiste informatie
- Misleiden door informatie weg te laten
- Agressieve marketing
- Andere gevallen
De Zwarte lijst:
praktijken die ALTIJD verboden zijn
De Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken vereenvoudigt gelukkig het antwoord op deze vraag. Bepaalde handelspraktijken zullen door de richtlijn altijd verboden worden. Om ervoor te zorgen dat handelaars, marketing professionals en consumenten duidelijk weten wat verboden is, werd een Zwarte lijst van oneerlijke handelspraktijken opgesteld. Deze lijst wordt toegepast in de 28 lidstaten van de EU.
De volledige OHP brochure(750 kB)
downloaden als pdf.
Bepalen of een handelspraktijk in strijd is met de wet
Of een handelspraktijk die niet expliciet verboden is, in strijd is met de wet, kan beoordeeld worden aan de hand van specifieke wettelijke criteria. Twee hoofdcategorieën van oneerlijke handelspraktijken - “misleidende” en “agressieve” praktijken - worden gedetailleerder beschreven in de richtlijn. In feite valt het overgrote deel van praktijken die als oneerlijk worden beschouwd, onder deze bepalingen.
De gemiddelde consument
De praktijken worden beoordeeld volgens het effect dat ze hebben op de “gemiddelde consument”. De gemiddelde consument, zoals geïnterpreteerd door het Europese Hof van Justitie, is “redelijk geïnformeerd, omzichtig en oplettend”, waarbij rekening wordt gehouden met maatschappelijke, culturele en taalkundige factoren. Indien een handelspraktijk op een bepaalde consumentengroep (zoals kwetsbare consumenten) is gericht, dan vormt een gemiddeld lid van die groep de maatstaf.