Få hjälp
"Vem kan hjälpa mig om jag tror att jag har blivit lurad?"
Maria, som bor i Portugal, svarade på ett brev med direktadresserad reklam för naturlig, örtbaserad kosmetika. I brevet hävdades att hon genom att använda scrubcrèmen med salt från Döda havet i bara två veckor helt skulle kunna få bort rynkorna i ansiktet. Det franska företaget påstod att dess hemliga formel hade testats och godkänts av ett franskt laboratorium med ett namn som lät officiellt. Maria beställde produkten, men efter att ha använt den i fyra veckor hade hon fortfarande lika många rynkor som förut. När hon insett att hon blivit vilseledd kontrollerade Maria på internet och upptäckte att det franska laboratoriet inte existerade. Hon försökte ringa företaget för att kräva pengarna tillbaka, men ingen svarade i telefon och ingen svarade heller på hennes e-brev.
Frustrerad vände sig Maria till slut till Europeiska konsumentcentret (ECC) i Portugal. Det portugisiska konsumentcentret tog kontakt med det franska kontoret inom Nätverket för europeiska konsumentcentrum (ECC-Net). Detta kontaktade näringsidkaren direkt och rapporterade om metoderna till den franska konsumentskyddsmyndigheten. Näringsidkaren bötfälldes och tvingades upphöra med sina vilseledande annonser.
Tvistlösning
Misströsta inte om du upplever att du har blivit utsatt för otillbörliga affärsmetoder! Det finns ett antal vägar för att få råd eller hjälp.
Steg 1
Inhämta råd
Första steget består i att styrka att ditt klagomål faller under lagen och att du har utsatts för en otillbörlig affärsmetod. Det bästa är att ta kontakt med din nationella konsumentorganisation eller något rådgivningscentrum inom ECC-Net.
1. Nationella konsumentorganisationer i ditt land känner oftast till ojusta näringsidkare som är aktiva inom ditt område eller land. De kan ge dig råd när det gäller inhemska problem.
Nationella konsumentorganisationer hittar du här
2. Nätverket för europeiska konsumentcentrum (ECC-Net)
Nätverket för konsumentcentrum hjälper konsumenter särskilt med gränsöverskridande tvister. Det inrättades i januari 2005 av Europeiska kommissionen i samarbete med de nationella myndigheterna. Centrumen ger information, råd och bistånd till konsumenter rörande deras klagomål och om tvistlösning.
Ytterligare information: Nätverket för europeiska konsumentcentrum (ECC-Net)
Steg 2
Framföra klagomål
3. Om din konsumentorganisation eller ditt konsumentcentrum inom ECC-Net bekräftar att det är lämpligt att framföra ett klagomål finns länken till listan över behöriga myndigheter nedan. Dina nationella konsumentskyddsmyndigheter är behöriga att besluta om klagomål eller att föra relevant rättslig talan. Beroende på nationell lagstiftning kan dessa myndigheter eller domstol besluta att den otillbörliga affärsmetoden ska upphöra.
Ytterligare information:
http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_networks_sv.htm
(klicka på flaggan för ditt land)
Några användbara länkar:
- Hemsidan för Nätverket för europeiska konsumentcentrum (ECC-Net):
http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/index_sv.htm - Nätverket för europeiska konsumentcentrum (ECC-Net). Använd den interaktiva kartan för att hitta den informationscentral som är närmast:
http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/webcenters_sv.htm - Nätverket för europeiska konsumentcentrum (ECC-Net). Ladda ned en lista med alla informationscentraler i Europa:
http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf - Information och en förteckning över nationella och europeiska konsumentorganisationer:
http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_networks_sv.htm - Andra problem med företagskommunikation eller reklam?
http://www.easa-alliance.org/about_easa/en/easa_members.html