Cale de navigare

Prima pagină

Ajutor

„Cine mă poate ajuta dacă cred că am fost înşelat?”

Maria, din Portugalia, a răspuns unei scrisori directe care promova produse cosmetice naturale, pe bază de plante. Scrisoarea afirma că, prin aplicarea timp de două săptămâni a produsului lor Dead Sea Salt Rub (gomaj din sare de la Marea Moartă), ridurile îi vor dispărea complet de pe faţă. Compania franceză susţinea că formula lor secretă a fost testată şi aprobată de un laborator din Franţa cu un nume similar unui organism oficial. Maria a comandat produsul, dar, după utilizarea acestuia timp de patru săptămâni, a avut exact aceleaşi riduri ca înainte de tratament. Dându-şi seama că a fost înşelată, Maria a verificat pe internet şi a descoperit că laboratorul din Franţa nu există. A încercat să sune la companie pentru a solicita o rambursare a banilor, dar nimeni nu a răspuns la telefon sau la e-mailurile trimise.

În final, Maria, frustrată, s-a adresat Centrului European pentru Consumatori (ECC) din Portugalia. ECC-ul din Portugalia a luat legătura cu biroul din Franţa al ECC, care a reuşit să contacteze în mod direct comerciantul şi a raportat practica autorităţilor franceze responsabile cu protecţia consumatorului. Comerciantul a fost amendat şi obligat să oprească distribuirea reclamelor înşelătoare.

Rezolvarea conflictelor

Dacă credeţi că aţi fost victima unei practici comerciale incorecte, nu disperaţi! Aveţi la dispoziţie mai multe opţiuni de consiliere sau de asistenţă.

Pasul 1

Căutaţi consiliere

Primul pas este să verificaţi dacă reclamaţia dumneavoastră este validă din punct de vedere juridic şi dacă aţi fost victima unei practici comerciale incorecte. Cel mai bine este să luaţi legătura cu Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din ţara dumneavoastră sau cu unul dintre centrele de consiliere ale ECC-Net pentru a primi consiliere.

1. Asociaţiile naţionale pentru protecţia consumatorilor din ţara dumneavoastră deţin, de obicei, informaţii despre comercianţii care desfăşoară activităţi înşelătoare în regiunea/ţara dumneavoastră. Ei vă pot oferi consiliere pentru problemele cu caracter naţional.

Lista organizaţiilor naţionale pentru protecţia consumatorilor este disponibilă aici

2. Reţeaua Centrelor Europene pentru Consumatori (ECC-Net)

Această reţea de centre de consiliere pentru consumatori sprijină consumatorii în special în conflictele transfrontaliere. Reţeaua a fost înfiinţată în ianuarie 2005 de Comisia Europeană în colaborare cu autorităţile naţionale. Centrele furnizează informaţii, consiliere şi asistenţă consumatorilor cu privire la reclamaţii şi la rezolvarea conflictelor.

Informaţii suplimentare: Reţeaua Centrelor Europene pentru Consumatori (ECC-Net)

Pasul 2

Depunerea unei reclamaţii

3. În cazul în care asociaţia pentru protecţia consumatorilor din ţara dumneavoastră sau centrul de consiliere ECC-Net vă confirmă justeţea depunerii unei reclamaţii, găsiţi mai jos linkul către lista cu autorităţile competente. Autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor din ţara dumneavoastră sunt în măsură să ia decizii privind reclamaţiile sau să instituie procedurile legale corespunzătoare. În funcţie de legislaţia naţională, aceste autorităţi sau instanţe judecătoreşti pot ordona încetarea practicilor comerciale incorecte.

Informaţii suplimentare: Asociaţii naţionale ale consumatorilor
 (faceţi clic pe steagul ţării dumneavoastră)

Linkuri utile: