Διαδρομή πλοήγησης

Αρχική σελίδα

Ζητήστε βοήθεια

«Ποιος μπορεί να με βοηθήσει εάν πιστεύω ότι εξαπατήθηκα;

Η Μαρία που ζει στην Πορτογαλία απάντησε σε μια επιστολή διαφημιστικού ταχυδρομείου που διαφημίζει φυσικά, φυτικά καλλυντικά. Στην επιστολή έγραφε ότι η χρήση γκομάζ αλάτων από την Ερυθρά Θάλασσα θα εξαφάνιζε όλες τις ρυτίδες από το πρόσωπο της. Η γαλλική εταιρεία ισχυρίζονταν ότι η μυστική της φόρμουλα είχε δοκιμαστεί και εγκριθεί από ένα γαλλικό εργαστήριο που έμοιαζε επίσημο. Η Μαρία παρήγγειλε το προϊόν αλλά παρόλο που το χρησιμοποίησε επί τέσσερις εβδομάδες, οι ρυτίδες της δεν μειώθηκαν. Επειδή λοιπόν συνειδητοποίησε ότι είχε παραπλανηθεί, έψαξε μάταια στο Διαδίκτυο και διαπίστωσε ότι το γαλλικό εργαστήριο δεν υπήρχε. Προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία για να ζητήσει να της επιστρέψουν τα χρήματα της αλλά δεν πήρε απάντηση ούτε στο τηλέφωνο ούτε στα e-mail της.

Τελικά, αγανακτισμένη, η Μαρία ζήτησε βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών (ECC) στην Πορτογαλία. Το πορτογαλικό ECC συνδεόταν με το γαλλικό παράρτημα του ECC Net, που μπορούσε να έρθει σε επαφή απευθείας με τον εμπορευόμενο, ανέφερε την πρακτική στην γαλλική αρχή προστασίας των καταναλωτών. Τελικά, ο εμπορευόμενος αναγκάστηκε να διακόψει τις παραπλανητικές διαφημίσεις του και του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Επίλυση διαφορών

Εάν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα μιας αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, μην απελπίζεστε! Έχετε στη διάθεσή σας μια σειρά εναλλακτικών λύσεων για να αναζητήσετε συμβουλές ή βοήθεια.

1ο Βήμα

Ζητήστε συμβουλές

Το πρώτο βήμα είναι να βεβαιωθείτε ότι η καταγγελία σας είναι έγκυρη και ότι πέσατε θύμα αθέμιτης εμπορικής πρακτικής. Είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με την εθνική ένωση καταναλωτών της χώρας σας ή με ένα από τα κέντρα συμβουλευτικής του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών για να ζητήσετε συμβουλές.

1. Οι Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών της χώρας σας γνωρίζουν συνήθως τους παράνομους εμπορευόμενους της περιοχής/χώρας σας και, κατά συνέπεια, μπορούν να σας συμβουλέψουν για προβλήματα εντός των εθνικών σας συνόρων.

Μπορείτε να βρείτε τις εθνικές οργανώσεις καταναλωτών εδώ

2. Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net)

Αυτό το δίκτυο κέντρων συμβουλευτικής πελατών βοηθάει τους καταναλωτές σε διασυνοριακές διαφορές. Το δίκτυο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2005 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές. Τα κέντρα παρέχουν πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη σε καταναλωτές που κάνουν καταγγελίες και για την επίλυση διαφορών.

Για περισσότερες πληροφορίες: Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτών (ECC-Net)

2ο Βήμα

Πώς να κάνετε καταγγελία

3. Εάν η ένωση καταναλωτών της χώρας σας ή το κέντρο συμβουλευτικής ECC-Net σας επιβεβαιώσει ότι είναι σκόπιμο να κάνετε καταγγελία, συμβουλευτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο με τις αρμόδιες αρχές. Οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών έχουν τη δυνατότητα είτε να αποφανθούν επί των καταγγελιών είτε να δρομολογήσουν τις κατάλληλες νομικές διαδικασίες. Βάσει της εκάστοτε εθνικής ισχύουσας νομοθεσίας, οι αρχές αυτές ή τα δικαστήρια μπορούν να απαιτήσουν τη διακοπή των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_networks_el.htm
 (κάντε κλικ στη σημαία της χώρας σας)

Χρήσιμοι σύνδεσμοι: