Få hjælp
“Hvem kan hjælpe mig, hvis jeg mener, at jeg er blevet snydt?”
Maria bor i Portugal, og hun har responderet på en adresseret reklame for naturlige, plantebaserede hudplejeprodukter. Brevet hævdede, at hvis hun brugte firmaets saltskrubbecreme fra Det Døde Hav i bare to uger, så ville alle rynker i hendes ansigt forsvinde. Det franske firma hævdede, at deres hemmelige produktopskrift var blevet testet og godkendt af et fransk laboratorium, som lød til at være officielt. Maria bestilte produktet, men efter fire ugers brug havde hun stadig lige så mange rynker som før. Maria blev klar over, at hun var blevet vildledt, og da hun undersøgte sagen på internet, viste det sig, at det franske laboratorium slet ikke eksisterede. Hun forsøgte at ringe til virksomheden, for at bede om at få sine penge tilbage, men ingen tog telefonen, og hendes e-mails blev heller ikke besvaret.
Til slut henvendte en frustreret Maria sig til netværket af europæiske forbrugercentre (European Consumer Centre - ECC-Net) i Portugal. Den portugisiske afdeling af ECC-Net henvendte sig til det franske kontor i ECC-netværket, som havde mulighed for at tage direkte kontakt til virksomheden, og som indberettede firmaets handelspraksis til de franske forbrugerbeskyttelsesmyndigheder. Virksomheden blev idømt en bøde og pligt til at ophøre med den vildledende markedsføring.
Løsning af tvister
Hvis du mener, at du har været udsat for urimelig handelspraksis, behøver du ikke fortvivle! Der er mange muligheder for at søge rådgivning eller hjælp.
Trin 1
Søg rådgivning
Første trin er at få bekræftet, at din klage kan gøres gældende ifølge loven, og at du rent faktisk har været udsat for urimelig handelspraksis. Det bedste er at kontakte din nationale forbrugerorganisation eller et af rådgivningscentrene i ECC-Net og bede om rådgivning.
1. De nationale forbrugerorganisationer i dit land kender ofte de svigagtige virksomheder, som driver aktiviteter i dit område/land. De kan rådgive om landespecifikke problemer.
Du finder en fortegnelse over nationale forbrugerorganisationer her
2. Netværket af europæiske forbrugercentre (ECC-Net)
Netværket af forbrugerrådgivningscentre hjælper forbrugere specifikt i tvister på tværs af lande. Netværket blev etableret i januar 2005 af Europa-Kommissionen i samarbejde med de nationale myndigheder. Centrene tilbyder oplysning og rådgivning og hjælp til forbrugere med hensyn til klager og løsning af tvister.
Læs mere på: European Consumer Centres Network (ECC-Net)
Trin 2
Indsend en klage
3. Hvis din forbrugerorganisation eller ECC-Net rådgivningscentret bekræfter, at det er berettiget at indsende en klage, finder du herunder en liste over kompetente myndigheder. Dine nationale forbrugerbeskyttelsesmyndigheder har beføjelse til at tage stilling til klager eller igangsætte en retssag. Med udgangspunkt i den gældende lovgivning i dit land kan myndighederne eller domstolene kræve, at den urimelige handelspraksis bringes til ophør.
Læs mere under: Nationale forbrugerorganisationer
(klik på dit lands flag)
Nyttige links:
- Netværket af europæiske forbrugercentres hjemmeside (ECC-Net):
http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/index_da.htm - Netværket af europæiske forbrugercentre (ECC-Net). Brug det interaktive kort og find dit nærmeste rådgivningscenter:
http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/webcenters_da.htm - Netværket af europæiske forbrugercentre (ECC-Net). Download en liste over alle rådgivningscentre i Europa:
http://ec.europa.eu/consumers/redress_cons/docs/ecc_network_centers.pdf - Information og liste over nationale og europæiske forbrugerorganisationer:
http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_networks_da.htm - Andre problemer i forbindelse med kommerciel kommunikation eller reklame?
http://www.easa-alliance.org/about_easa/en/easa_members.html