Lista neagră: practici comerciale interzise
Anumite practici comerciale din Europa sunt interzise INTOTDEAUNA în cadrul prezentei directive. Cu alte cuvinte, aceste practici comerciale sunt considerate incorecte în toate împrejurările. O evaluare individuală pe baza prevederilor directivei nu este necesară.
Pentru a garanta faptul că comercianţii, specialiştii în marketing şi consumatorii cunosc acţiunile interzise, a fost redactată o Listă neagră cu 31 de practici incorecte.
Presiunea emoţională
Afirmarea explicit că, în cazul în care consumatorul nu cumpără produsul sau serviciul respectiv, comerciantul îşi poate pierde locul de muncă sau mijloacele de subzistenţă.
Publicitate pentru produsele care nu pot fi comercializate legal
Declararea sau sugerarea, fără un temei real, că vânzarea unui anumit produs este legală.
A face afirmaţii neîntemeiate privind deţinerea de mărci de încredere şi coduri de conduita
- Comerciantul pretinde că a semnat un cod de conduită pe care, de fapt, nu l-a semnat.
- Comerciantul afişează o marcă de încredere, o marcă de calitate sau echivalent fără a avea autorizaţia necesară în acest sens.
Comercianţi care invită la cumpărarea unui produs cu intenţia de a promova ulterior un alt produs
Comercianţi care folosesc un produs sau ofertă pentru a convinge consumatorul să ia în considerare achizitia acestuia, trecând ulterior la promovarea unui produs diferit. Comercianţi care, în acel context,:
a) refuză să prezinte consumatorilor articolul care a făcut obiectul publicităţii;
b) refuză să preia comenzi pentru acesta şi de a-l livra într-un termen rezonabil; sau
c) prezintă un eşantion defect.
Îndemnuri directe adresate copiilor: „Du-te şi cumpără cartea!”
Includerea în reclamă a îndemnului direct adresat copiilor de a cumpăra produsele promovate sau de a convinge părinţii sau alţi adulţi să le cumpere produsele promovate.
Servicii post-vânzare: „garanţii valabile în toată Europa”
Crearea impresiei false că serviciul post-vânzare furnizat pentru un produs este disponibil într-un stat membru altul decât cel în care este cumpărat produsul.
Comerciant profesionist deghizat în consumator
Emiterea de afirmaţii false sau crearea impresiei că un comerciant nu acţionează în scopuri care se încadrează în activitatea sa comercială, industrială, artizanală sau liberală sau prezentarea comerciantului ca fiind consumator.
Publicitate înşelătoare: „Sfârşitul contractului de închiriere! Lichidare de stocuri!”
Comerciantul afirmă că este pe cale să îşi înceteze activitatea sau să îşi mute sediul fără a intenţiona de fapt acest lucru.
Articole publicitare: „mesaje amestecate/subiective”
Folosirea conţinutului „de tip testimonial” din mass-media pentru a promova un produs, în cazul în care comerciantul a plătit pentru această promovare, dar fără a se specifica acest lucru.
Servicii post-vânzare într-o altă limbă: de exemplu marketing în engleză, servicii post-vânzare în suedeză
Un comerciant care îşi ia angajamentul de a furniza servicii post-vânzare, dar care informează consumatorii după finalizarea tranzacţiei că aceste servicii vor fi furnizate într-o limbă diferită de cea folosită până în acel moment.
Utilizarea falsă a „ofertelor limitate”: „ofertă specială, valabilă doar azi!”
Declaraţia falsă că un produs nu va fi disponibil decât pentru un interval de timp foarte scurt sau în condiţii speciale doar pentru un interval de timp foarte scurt, pentru a forţa decizia imediată a consumatorilor. Acest fapt privează consumatorii de timpul de gândire necesar şi de posibilitatea de a face o alegere în cunoştinţă de cauză.
Falsa câştigare de premii
Crearea falsei impresii că consumatorii au câştigat sau vor câştiga ori că vor câştiga dacă întreprind o anumită acţiune un premiu sau un alt avantaj similar, în condiţiile în care fie nu există niciun premiu ori avantaj similar, fie acţiunea pe care ar trebui să o întreprindă pentru a câştiga premiul sau alt avantaj similar este condiţionată de plata unei sume de bani sau de suportarea unui cost.
Vânzarea din inerţie
Comerciantul solicită plata pentru produsele pe care consumatorul nu le-a solicitat.
Vânzarea repetată şi nedorită: „la al treilea apel, s-ar putea ajunge la un contract…”
Efectuarea de solicitări repetate şi nedorite prin telefon, fax sau e-mail sau alt mijloc de comunicare la distanţă, în vederea promovării unui produs sau serviciu.
Crearea falsei impresii de oferte gratuite: „ochelari de soare gratuiţi” sau „tonuri de apel gratuite pentru telefonul tău mobil”
Descrierea unui produs ca fiind „gratuit”, „bonus”, „fără taxe” sau în termeni similari în cazul în care consumatorul trebuie să plătească o sumă în plus faţă de costurile inevitabile pe care le implică răspunsul său la practica comercială şi ridicarea sau livrarea articolului.
Creşterea şanselor de câştig: cum să câştigi la jocurile de noroc
Afirmaţia că un produs poate mări şansele de câştig la jocurile de noroc.
Schemele piramidale
Înşelarea consumatorilor în a deveni recrutori în schimbul unei compensaţii financiare.
Folosirea momelilor pentru a înşela consumatorul
A promova deliberat un produs similar unei mărci binecunoscute, astfel încât consumatorul să creadă că produsul provine de la acelaşi producător, când de fapt nu este cazul.
Premii: „Felicitări! Aţi câştigat un premiu!”
Pretinderea de către un comerciant a organizării unui concurs sau a câştigării unui premiu, fără a acorda premiile specificate sau echivalentul acestora.
Informaţii false privind piaţa
Utilizarea de informaţii inexacte privind condiţiile pieţei sau posibilitatea de a găsi un produs, incitând astfel consumatorul la o achiziţie când, în realitate, consumatorul ar putea obţine produsul respectiv dintr-un alt loc, la un preţ mai bun sau în condiţii mai bune.
Afirmaţii neîntemeiate privind capacitatea curativă: „Trickium 24 vă ajută să slăbiţi”
Afirmaţia neîntemeiată că un produs tratează boli, disfuncţii sau malformaţii.
Formulare înşelătoare de comandă
Includerea în materialul promoţional a unei facturi sau a unui document similar de plată, astfel încât consumatorul să aibă impresia greşită că a comandat deja produsul comercializat.
Prezenta drepturilor care sunt garantate de legislaţia comunitară consumatorilor de pretutindeni, ca o caracteristică nouă sau distinctivă a ofertei comerciantului.
Prezenta drepturilor care sunt garantate de legislaţia comunitară consumatorilor de pretutindeni, ca o caracteristică nouă sau distinctivă a ofertei comerciantului.
Marketingul care utilizează frica consumatorilor faţă de riscurile privind siguranţa
Utilizarea nejustificată a fricii faţă de riscurile privind siguranţa: „a face afirmaţii de facto inexacte cu privire la natura şi amploarea riscurilor la care se expune consumatorul referitor la siguranţa personală sau a familiei sale în cazul în care nu achiziţionează produsul în cauză.”
Publicitatea capcană
- Inducerea în eroare a consumatorilor prin intermediul publicităţii atractive la preţuri speciale în cazul în care comerciantul ştie că aceste produse nu pot fi oferite sau există puţine produse în stoc la acel preţ.
Solicitarea plăţii daunelor: nimeni nu răspunde la telefon!
Obligarea unui consumator care intenţionează să solicite plata daunelor pe baza unei poliţe de asigurare să prezinte documente care nu pot fi considerate, în mod rezonabil, relevante pentru valabilitatea cererii de plată a daunelor sau ignorarea sistematică a corespondenţei pertinente pentru a-l descuraja pe consumatorul care doreşte să îşi exercite drepturile contractuale.
Vânzarea agresivă la domiciliu: „Da, voi pleca imediat ce contractul este încheiat.”
Efectuarea de vizite personale la domiciliul consumatorului, ignorând solicitarea acestuia de a pleca sau de a nu reveni.
Presiunea la vânzare: „Da, puteţi pleca imediat ce contractul este încheiat.”
Crearea impresiei că consumatorul nu poate părăsi sediul fără a încheia un contract.