Musta lista: kielletyt kaupalliset menettelyt
Tietyt kaupalliset menettelyt ovat AINA kiellettyjä kaikkialla Euroopassa direktiivin nojalla. Toisin sanoen kyseiset kaupalliset menettelyt ovat sopimattomia kaikissa olosuhteissa. Tapauskohtaista arviointia muiden direktiivin ehtojen osalta ei tarvita.
Mustan listan 31 sopimatonta menettelyä on koottu yhteen sen varmistamiseksi, että kauppiaat, markkinointihenkilöt ja kuluttajat tietävät, mikä on kiellettyä.
Tunteisiin vetoaminen
Kuluttajalle annettu selvä ilmoitus, että jollei tämä osta tuotetta tai palvelua, elinkeinonharjoittajan työpaikka tai toimeentulo on vaarassa.
Sellaisten tuotteiden mainostaminen, joita ei saa laillisesti myydä
Perätön ilmoitus tai sellaisen perättömän vaikutelman luominen, että tuotetta voidaan myydä laillisesti.
Perätön väite laatumerkinnöistä ja -koodeista
- Elinkeinonharjoittaja väittää, että hän on allekirjoittanut käytännesäännöt.
- Elinkeinonharjoittaja näyttää luotettavuus- tai laatumerkinnän tai vastaavan, kun hänellä ei ole oikeutta tällaisiin laatumerkintöihin.
Elinkeinonharjoittajat, jotka houkuttelevat yhdellä tuotteella ja alkavat mainostaa sen jälkeen toista tuotetta
Elinkeinonharjoittajat, jotka käyttävät yhtä tuotetta tai tarjousta houkutellakseen kuluttajia ostamaan, mutta alkavatkin sen jälkeen markkinoida toista tuotetta.” Elinkeinonharjoittajat, jotka tässä yhteydessä
a) kieltäytyvät näyttämästä mainostettua tuotetta kuluttajille
b) kieltäytyvät ottamasta tilauksia tuotteesta tai toimittamasta sitä kohtuuajassa
c) näyttävät tuotteesta viallisen kappaleen.
Lapsiin kohdistuvat suorat kehotukset: ”Osta kirja!”
Mainoksiin sisällytetty lapsiin kohdistuva suora kehotus ostaa tai suostutella heidän vanhempiaan tai muita aikuisia ostamaan mainostettuja tuotteita lapsille.
Myynninjälkeiset palvelut: ”Euroopan laajuiset takuut”
Perättömän vaikutelman luominen siitä, että tuotteeseen liittyvät myynninjälkeiset palvelut ovat saatavilla muussa jäsenvaltiossa kuin siinä, jossa tuote myydään.
Ammattimyyjä kuluttajan valepuvussa
Perättömän väitteen esittäminen tai perättömän vaikutelman luominen siitä, että elinkeinonharjoittaja ei toimi tarkoituksessa, joka liittyy hänen elinkeino- tai ammattitoimintaansa, tai esiintyminen vilpillisesti kuluttajana.
Harhaanjohtava markkinointi: Esim. ”Vuokrasopimus päättyy! Koko varasto myydään!”
Perätön väite, jonka mukaan elinkeinonharjoittaja aikoo lopettaa kaupankäynnin tai muuttaa pois tiloista.
Tekstimainonta: ”Sekavat/vinoutuneet viestit”
Todistustyylisen ilmoittelun käyttö tiedotusvälineissä tuotteen markkinoimiseksi, kun elinkeinonharjoittaja on maksanut mainoksesta eikä asiaa ilmaista selvästi.
Myynninjälkeinen palvelu eri kielillä: Markkinointi suomeksi, myynninjälkeinen palvelu ranskaksi
Elinkeinonharjoittaja, joka lupaa tarjota myynninjälkeistä palvelua, mutta kertoo vasta liiketapahtuman jälkeen, että kieli on eri kuin millä myyjä ja asiakas ovat viestineet siihen mennessä.
”Rajoitettujen tarjousten” perätön käyttö: Rajoitetut tarjoukset: ”Erikoistarjous - vain tänään!”
Perätön väite, että tuotetta on saatavilla vain rajoitetun ajan tai että sitä on saatavilla vain rajoitetun ajan tietyin ehdoin välittömän ostopäätöksen aikaansaamiseksi. Tämä riistää kuluttajilta tilaisuuden tai ajan tehdä tietoisen valinnan.
Palkinnon voittaminen
Sellaisen perättömän vaikutelman luominen, että kuluttaja on jo voittanut, voittaa tai tietyllä tavalla toimiessaan voittaa palkinnon tai muun edun, vaikka tosiasiassa mitään palkintoa tai etua ei ole tai palkinnon ja muun edun saaminen edellyttää kuluttajalta rahasuoritusta tai kustannuksia vaativaa toimenpidettä.
Myynti ilman asiakkaan toivomusta
Maksun vaatiminen tuotteista, joita kuluttaja ei ole tilannut.
Sinnikäs ja ei-toivottu myynti: ”Sopimus saadaan ehkä aikaan kolmannella soitolla…”
Sinnikkäät ja ei-toivotut myyntiyhteydenotot puhelimitse, faksitse, sähköpostitse tai muuta etävälinettä käyttäen tuotteen tai palvelun markkinoimiseksi.
Perättömän mielikuvan antaminen ilmaistarjouksesta: ”Ilmaiset aurinkolasit” tai ”Ilmaisia soittoääniä puhelimeesi”
Tuotteen luonnehtiminen ilmaisulla ”ilmainen”, ”maksuton” tai vastaavalla ilmaisulla, jos kuluttajan on maksettava muita kuluja kuin kaupalliseen menettelyyn vastaamisesta ja tuotteen noutamisesta tai maksullisesta toimittamisesta aiheutuvat väistämättömät kulut.
Perätön väite voittamisesta: Näin voitat lotossa
Väite, että tuotteet voivat helpottaa rahapeleissä voittamista.
Pyramidimyyntijärjestelmät
Kuluttajien houkutteleminen toimimaan värvääjinä lupaamalla korvaus.
Houkuttimien käyttö kuluttajan huijaamiseksi
Tunnettua brandia muistuttavan tuotteen markkinointi harhaanjohtajamalla kuluttajaa tarkoituksellisesti uskomaan, että tuote on saman valmistajan tekemä, vaikka tämä ei pidä paikkaansa.
Palkinnot: ”Onnea! Olet voittanut palkinnon”
Väite kilpailusta tai palkinnosta toimittamatta kuitenkaan ilmoitettua tai kohtuullista vastaavaa palkintoa.
Perättömät markkinatiedot
Elinkeinonharjoittajat, jotka käyttävät virheellistä tietoa tuotteesta tai sen ostopaikasta tarkoituksena houkutella kuluttajaa ostamaan - kun todellisuudessa kuluttaja saisi tuotteen muualta edullisemmin tai paremmin ehdoin.
Perätön väite tuotteen parantavista vaikutuksista: ”Trickium 24 saa kilosi katoamaan”
Perätön väite, että tuotteella voidaan parantaa sairauksia, toimintahäiriöitä tai epämuodostumia.
Harhaanjohtavat tilauslomakkeet
Laskun tai vastaavan maksua koskevan asiakirjan sisällyttäminen markkinointiaineistoon siten, että kuluttajalle annetaan perätön vaikutelma, että hän on jo tilannut markkinoidun tuotteen.
Harhaanjohtava kuva kuluttajan oikeuksista: ”Vain sinulle”
Sellaisten elinkeinonharjoittajan takaamien oikeuksien esittäminen uusina tai erilaisina, jotka EU:n lainsäädäntö jo takaa jokaiselle kuluttajalla missä tahansa.
Markkinointi, jossa käytetään hyväksi kuluttajan pelkoa turvallisuudesta
Sisällöllisesti perättömän väitteen esittäminen sellaisen riskin luonteesta ja laajuudesta, joka kohdistuu kuluttajan henkilökohtaiseen tai hänen perheensä turvallisuuteen, jollei hän osta tuotetta.
Täkymainonta
- Kuluttajien houkutteleminen erikoistarjouksilla, kun elinkeinonharjoittaja saattaa tietää, ettei hän voi tarjota kyseisiä tuotteita tai että niitä on vain vähän varastossa.
Vakuutuskorvaukset: Kukaan ei vastaa puhelimeen
Vaatimus, että kuluttajan, joka haluaa tehdä korvaushakemuksen vakuutuksen perusteella, on esitettävä asiakirjoja, joita ei kohtuudella voida pitää korvaushakemuksen hyväksyttävyyden kannalta olennaisina, tai järjestelmällinen vastaamatta jättäminen kirjeenvaihtoon, jotta kuluttaja jättäisi käyttämättä hänelle sopimuksen perusteella kuuluvia oikeuksia.
Aggressiivinen ovelta ovelle -myynti: ”Lähden kyllä heti, kun nimet ovat papereissa”
Henkilökohtaiset käynnit kuluttajan kotona ja kuluttajan esittämien poistumis- ja palaamattajättämiskehotusten huomiotta jättäminen.
Painostava myynti: ”Voit kyllä lähteä heti, kun nimet ovat papereissa”
Sellaisen vaikutelman luominen, että kuluttaja ei voi poistua, ennen kuin sopimus on tehty.